Zastosowanie i właściwości węgla aktywnego

Węgiel aktywny jest kosmetycznym odkryciem ostatnich czasów. Znajdziemy go w coraz większej ilości produktów do pielęgnacji i oczyszczania skóry, a także w wybielających pastach i płynach do zębów. Jakim właściwościom ta czarna substancja zawdzięcza swoją rosnącą popularność?

Cechy węgla aktywnego

Węgiel aktywny to przede wszystkim preparat na biegunkę i zatrucia pokarmowe. Absorbuje on toksyny i bakterie z przewodu pokarmowego, a także chroni błonę śluzową przed działaniem szkodliwych substancji. Wiąże się z niektórymi lekami, dzięki czemu stanowi niejako odtrutkę przy ich przedawkowaniu. Pochłania produkty gnilne, co przyspiesza gojenie ran. Redukuje także nieprzyjemne zapachy i zanieczyszczenia na przykład z zębów, czy z powietrza. W kosmetologi jest ceniony przez takie właściwości jak wchłanianie sebum, likwidowanie przebarwień, zwężanie i odblokowywanie porów. Jest bezpieczny dla skóry i nie powoduje reakcji alergicznych.

Węgiel aktywny dla urody

Węgiel aktywny stosuje się od dawna do produkcji wkładów do masek ochronnych, filtrów powietrza, filtrów wody, do klarowania hydrolizatów białkowych, win i soków, przy produkcji spirytusu i czystego cukru, do rozdzielania mieszanin gazowych, oczyszczania pary i gazów. Jest pomocny przy leczeniu biegunek i zatruć pokarmowych, a także przy przedawkowaniu leków i opatrywaniu trudno gojących się ran i oparzeń. W ostatnich latach bardzo modne stało się wykorzystywanie węgla aktywnego do zabiegów kosmetycznych. Działanie antybakteryjne i absorbowanie sebum sprawia, że jest częstym składnikiem żeli, peelingów i masek do twarzy, przeznaczonych do pielęgnacji skóry trądzikowej, z zaskórnikami oraz mocno przetłuszczającej się. Dostępny w aptekach w formie tabletek polecany jest do domowego wybielania zębów. W sklepach znajdziemy także specjalne pasty i płyny do płukania jamy ustnej, które mają nie tylko usuwać odbarwienia, ale także zapewniać świeży oddech. Węgiel aktywny ma również pomagać w leczeniu łupieżu i ograniczać przetłuszczanie się włosów.

Przeciwwskazania do stosowania węgla aktywnego

Mimo wielu pozytywnych właściwości węgiel aktywny nie może być przyjmowany przez wszystkich. Niewskazany jest dla osób cierpiących na rozstrój żołądka, ostry ból brzucha, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, przy zaburzeniach świadomości i wymiotach. Źle reagują na niego również osoby ze schorzeniami układu oddechowego. Nie wolno go także podawać niemowlętom, a kobiety w ciąży i mamy karmiące powinny skonsultować z lekarzem chęć przyjęcia lub zastosowania tego produktu.

Leczenie węglem aktywnym w przypadku poważnych zatruć toksynami, truciznami lub lekami powinno przebiegać pod obserwacją lekarza. Jako preparat kosmetyczny może być on natomiast stosowany w warunkach domowych, ponieważ nie powoduje żadnych reakcji alergicznych, ani podrażnień skóry. Można go bez obaw samodzielnie dodawać do pasty do zębów, szamponu, czy żelu oczyszczającego, a także domowych maseczek. W drogeriach i aptekach są również dostępne gotowe produkty z dodatkiem węgla aktywnego, które dają dobre efekty przy zachowaniu bardzo przystępnych cen.

No Comments

Post A Comment